SKAM i ett parallellt universum

SKAM i ett parallellt universum

Så är jag fast. Igen. Säsong 4 har börjat och det är ingen mening att försöka stå emot. Serien suger in mig i sitt SKAM-universum. Och jag kan hoppa över dit ofta, så fort ett nytt klipp släpps, en messkonversation läggs upp eller en ny bild publiceras på någon av karaktärernas Insta.

Pressbild: NRK

Jag köper lätt att yngre fans vill leva i detta universum. För var det inte så det var när du var ung och slukades upp av en film eller en bok? Världen runt dig upphörde och du existerade i den fiktiva världen. Jag strävar fortfarande efter att nå samma känsla när jag letar nya böcker att läsa. Den ultimata läsupplevelsen. Och ibland når jag den, men inte lika ofta som när jag var 12 år. Det är sådana historier jag vill skriva nu. Historier som får läsaren att vilja vara i min fantasivärld.

Med SKAM suddas gränserna mellan den riktiga världen och SKAM-universumet ut med hjälp av formen de valt för serien. Allt finns digitalt, det utspelas i realtid, på en skola där flera av karaktärerna går på riktigt. Hur kan en få samma känsla i en bok? Att använda mail-konversationer är ett sätt. Skriver du om en fiktiv värld blir världsbygget en väldigt viktig del. Symboler i böcker kan också få ett eget liv. Som när fans tatuerar sig med korpmärket från norska Siri Pettersens kultserie Korpringarna, med Odinsbarn som bok 1. Eller när fans sveper en Gryffindorhalsduk runt halsen och käkar Bertie Bott’s jelly beans i alla smaker (fasen vad illamående jag blev av ruttet ägg sist jag åt en sådan) för att få verkliga upplevelser av Harry Potter-världen. Som läsare vill du helt enkelt ofta bli en del av världen du läser om. Precis som många fans vill bli en del av en TV-serie.

Missa inte Nord & Franckes blogg på Sydsvenskan som har SKAM-fokus nu när säsong 4 kört igång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *