Träff med förläggaren

Träff med förläggaren

Efter mejlet från Rabén & Sjögren ska jag träffa förläggaren då hon ändå är i Malmö på annat möte. Fortsättningen på min resa till utgivning.

Nervös redan på morgonen när jag ska ta bussen till jobbet. En minut i taget blir mitt mantra. Gå på bussen, hoppa av bussen. Möts av Ingrid på stan, som ger mig en lyckospark och ett litet paket. Hon fortsätter på sitt håll och jag till jobbet. Öppnar paketet på vägen dit och skiner upp i ett stort leende. I paketet finns ett halsband med en korp.

På förmiddagen går jag till stadsbiblioteket, där jag ska träffa förläggaren från Rabén & Sjögren. Korpen hänger runt halsen, som en lyckoamulett. Jag har förstås googlat henne, så jag vet hur hon ser ut. Ändå nojjar jag mig för att jag inte ska hitta henne. När jag går in på bibblan ser jag henne direkt. Hon hälsar med ett brett leende. Vi går in i restaurangen och beställer, sätter oss och hon lägger upp mitt manus på bordet. Okej. Check på att det faktiskt är mitt manus hon har läst.

Vi pratar en timme och mitt starkaste minne av mötet är hur cool och trevlig hon var. Och hur överväldigande det var att få höra så mycket positivt om mitt manus. Hon går igenom hur processen ser ut på förlaget om de bestämmer att de vill gå vidare med manuset. För mötet med förläggaren är som att passera första grinden. Nästa grind är hennes chef. Går manuset vidare så pitchas det av förläggaren i utgivningsgruppen. Utgivningsgruppen fäller domen. Säger de ja, då är det bara att köra. Skriva avtal. Ge ut bok.

Tiden gick lååångsamt när jag väntade på beskedet från utgivningsgruppen. Och samtidigt inser jag att hela processen gått i rasande fart från att jag skickade in manuset till förlaget och till att jag hade en grind kvar att passera för att nå drömmen.

Bonusen: En 14-årig praktikant på förlaget var testläsare till mitt manus och hon bad att få ta med det hem för att kunna fortsätta läsa. Sååå glad jag blev när jag fick höra det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *