Skriva avtal med förlag

Skriva avtal med förlag

Den ultimata drömmen för oss som skriver. Eller, för många av oss åtminstone. Att komma till det ögonblicket när du har ett avtalsförslag i din hand och sätter pennspetsen mot pappret för att skriva under. Och du vill ju inget hellre än att bara skriva under och njuta av ögonblicket. Det ville jag med. Men. Min mycket kloka skrivvän Ingrid satte stopp, precis i det ögonblicket. Jag protesterade lätt. Jag menar, avtalet såg ju bra ut! Och jag hade kollat upp saker på Författarförbundets hemsida för att ha ett hum om att det faktiskt var ett bra avtal.

På skrivkurser jag har gått har kursledarna, som själva varit författare, rekommenderat att ta hjälp av Författarförbundet när det är dags att skriva avtal. Författarförbundet har jurister, som utan kostnad granskar avtalsförslaget och ger återkoppling. ”Skicka avtalet till Författarförbundet” sa Ingrid. ”Ring min vän som är utgiven på samma förlag och hör vad hon tycker!” sa Ingrid också till mig. Jag gjorde både och. Till Författarförbundet kan du maila ditt avtal. Jag fick svar efter en dag, så de var snabba. Jag ringde också vännen, som delade med sig av sina tankar och erfarenheter.

I efterhand, när avtalet var påskrivet och klart, kändes det väldigt bra att ha gjort dessa saker. Min första bedömning och magkänsla visade sig vara rätt. Författarförbundets utlåtande om avtalet och författarkollegans omdöme förstärkte min egen uppfattning om att jag har fått ett riktigt bra förlag. Förlaget var också väldigt tillmötesgående och hade full förståelse när jag meddelade dem att jag ville kolla avtalet med Författarförbundet innan jag skrev på. Att skriva avtal för sitt manus är en stor sak. Och det är väldigt mycket som regleras i ett avtal. Viktiga saker som hur länge förlaget har rätten till ditt manus, vilka bokformat de har rätten till, hur mycket ersättning du får och inom vilken tid de är skyldiga att ge ut manuset.

Så, min rekommendation till andra som står inför samma stora beslut är att ta hjälp av Författarförbundet. Har du dessutom författarvänner så prata med dem också!

Blir helt lycklig av att se mitt namn efter Författare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *