Astrid, John, Terry och DÖDEN sa: ”Säg upp dig”

Astrid, John, Terry och DÖDEN sa: ”Säg upp dig”

Sagan. Det har alltid handlat om Sagan. Magin.

Flickan ger sin röst åt linden så näktergalen ska sjunga för gamlingarna i fattighuset. Hjälten Frodo sviker i sista stund och svikaren Gollum får rädda världen istället. Och DÖDEN åker på semester och anställer en vikarie.

Astrid Lindgren, JRR Tolkien och Terry Prachett – författarna som följt mig hela livet. Avlöst och överlappat varandra, tröstat och fått mig att skratta igenom pocket efter pocket av igenkänning. De kommer alltid att sitta på min axel, viska i mitt öra, leta sig in i mina texter.

Men det fanns en tid när de texter jag skrev inte var magiska.
Den tiden slutade med en omorganisation och en chef som sa: ”Så vad ska vi ha dig till då?” (Citatet är inte ordagrant, men innebörden så som jag minns den.)

Då fladdrade gardinen till, Astrid, John, Terry och DÖDEN materialiserade sig i rummet. (Ok, ok, Terry var inte död än vid den tidspunkten, men hey, de är författare, de fixade det på något sätt, ok?) De svarade med en röst: ”Hon ska skapa magi.” Och sedan till mig: ”Säg upp dig.” Så det gjorde jag. Man muckar inte med Astrid.

Även DÖDEN blir mer högljudd när man närmar sig 40. När ska jag skriva de där böckerna jag trodde jag skulle skriva, om jag inte gör det nu? Det är ju inget som bara händer. Karin Tidbecks kurs i fantastiskt skrivande blev gnistan (heck no, en Flameblaster 3000), mina nya skrivvänner från kursen – Sara, Helen, Olof och Simon, och sedan ännu fler oersättliga lärare och kurskamrater på Författarskolan i Lund, andades syre på elden.

Magi är ett tillstånd jag sedan dess kan välja att vara i. En poesi att förklara världen med, inte den värld som rymmer oss, utan den som vi inrymmer.

För det visste du väl?

Sagan är inget du berättar – den berättar dig.

6 thoughts on “Astrid, John, Terry och DÖDEN sa: ”Säg upp dig”

  1. Tack snälla Sara! Så roligt att se dig här och kul att du vill följa oss 🙂
   Hoppas du ska tycka det är bra läsning!

  1. Hej Marie! Så kul att du tittar in och tack för att du hejjar på oss 🙂 Hoppas du ska tycka det är roligt att läsa och diskutera med oss här!

  1. Tack snälla Lena!
   Det tycker jag också 🙂 Sagan berättar sig ju hela tiden, inte minst med dina ord!
   Vi får försöka fånga de undflyende magiska väsendena i raderna här. Hoppas du ska tycka det är roligt att läsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *