Magi – för barn och vuxna

Magi – för barn och vuxna

Jag och yngste sonen övar till religionsprovet och diskuterar Gamla testamentet ur ett källkritiskt perspektiv.

”Jag tror inte det är helt sant för de använder magi.” säger sonen.
”Magi?” frågar jag.
”Ja. Moses måste ha använt magi när han delade havet.”

Vi människor har sedan långt tillbaka berättat sagor vid lägerelden. Ofta med magiska och övernaturliga inslag. Mycket av Gamla testamentets berättades också muntligt under lång tid, innan det skrevs ner. Sagan berättar sanningen, skriver Ingrid i Sagorna och sanningarna. Och ofta är det nog så, att sagor och religiösa skrifter bottnar i en form av sanning som säger något om oss som människor. Vi har, oavsett om vi är troende eller inte, ett behov av berättelser, tror jag.

Vi fascineras av berättelser oavsett om vi är barn eller vuxna. Kanske var det i högre utsträckning samma slags berättelser som både barn och vuxna lyssnade till förr, när man samlades i köket med gammelmormor och historierna berättades från generation till generation. Jag tänker på att vi idag delar upp våra berättelser så mycket efter ålder. Det fyller en funktion som vägledning, men kanske håller vi för hårt på dessa gränser ibland när vi väljer vad vi ska läsa. Vad säger att en bok bara kan läsas av barn eller ungdomar för att den står på en viss hylla i bokhandeln?

Trollstavar som ägs av Sirius Black, Dumbledor och Voldemort. Den längst upp ägs av min familj.

Jag plöjer fantasyböcker för ungdomar, dels för att jag själv skriver för barn och unga och dels för att det finns så mycket bra böcker. Det är också väldigt roligt att få samma läsupplevelse som mina barn. Många ungdomsförfattare lyfter träffsäkert perspektiv och frågeställningar om normer, jämlikhet och vår framtid utifrån hur det är i dagens samhälle. Här är det ingen skillnad på fantasy och annan litteratur. Samma typ av frågeställningar kan ställas oavsett vad du skriver. Jag vill uppmana fler vuxna att läsa ungdomsböcker, för de är berikande på många sätt.

Tillbaka till sagorna. Jag blir fortfarande lika trollbunden av sagor som när jag var liten. Kanske är det därför jag ofta väljer fantasy när jag läser. Och kanske finns det många fler vuxna som uppskattar ungdomsfantasy än vad jag tror. De som går till hyllan för unga vuxna i bokhandeln kanske inte alls ska köpa en bok till sitt barn, utan till sig själv. Jag tror att vuxna fortfarande också vill höra sagor.

P.S Vi är många som har slukats av den magiska världen i Harry Potter, Hirkas kamp i Odinsbarn eller av Katniss öde i Hungerspelen. Jag hoppas att fler vuxna vågar sig in i den magiska världen för den är fantastisk.

 

 

2 thoughts on “Magi – för barn och vuxna

 1. Hej Helen!
  Satt just på middag med bla Nina o Kajsa när det konstaterades att du gett ut en bok (fler?).
  Roligt att det är för unga läsare! Jag håller så med dig om anledningarna till att läsa dessa och skulle vilja tipsa om Terry Pratchetts böcker, mer specifikt dem som börjar med ”Wee Free Men” (Små blå män-men engelska är att rekommendera) om Tiffany Achings äventyr bland kloka, tokiga och helt underbara häxor mm.
  Kramar från
  Julle

  1. hej!
   så kul att höra av dig! Och få boktips! Har läst Pratchett, men inte den du rekommenderar. Får kolla upp den! Vad gäller författandet så debuterar jag hösten 2018, har alltså inte gett ut något än:) Men visst är det jag skriver fantasy och för barn och unga vuxna.
   Kram,
   Helen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *