Författardrömmar och det självklara i att skriva om tonåringar

Författardrömmar och det självklara i att skriva om tonåringar

Jag har varit på författarsamtal på Poeten på hörnet (del i Malmö Litteraturfestival) och lyssnat på Elisabeth Östnäs, Anette Eggert och Charlotte Cederlund.

En del har författardrömmar redan som unga, men slutar skriva för att livet på något sätt tar över när en börjar bli vuxen. Och så fantastiskt när fantasin och kreativiteten pockar på så mycket att en börjar skriva igen. Elisabeth, Anette och Charlotte har alla satsat på skrivandet efter att först ha utbildat sig och jobbat med något helt annat. Jag tänker ibland att det är galet att jag inte började skriva tidigare i livet. För längtan har funnits där. Istället har små historier fått stanna kvar i huvudet, triggade av en smart dialog jag hört eller skuggorna bland träden.

Alla tre har också gått skrivarutbildningar. Något som de påpekar är nödvändigt, inte minst för det sammanhang du hamnar i, med skrivande människor runt dig. Precis det hände när jag gick min första skrivkurs. Det var lite som att komma hem. Att lyssna på författare ger också så mycket inspiration och energi att fortsätta skriva. För skrivandet kräver hängivenhet och oändlig uthållighet.

Varför har ni valt att ha en tonåring som huvudkaraktär? frågar jag givetvis, eftersom jag undrar om det är lika självklart för dem som för mig att skriva om den åldern. Och svaren jag får visar att det är det. Känslan i en själv från den tiden är så stark. Jag valde att skriva fantasy för YA, för det är vad jag själv vill läsa.  Jag vill skriva om vuxenblivandet. Klockrent. Tonårstiden är viktig, känslostark, fascinerande och en guldgruva att ösa ur som författare.

Så kommer de in på skrivprocessen och om detta sägs det så mycket att det får ett eget inlägg. Jag lämnar Poeten med ett leende på läpparna efter att ha fått lyssna på detta samtal.

Charlotte Cederlund, Anette Eggert och Elisabeth Östnäs.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *