Ett författarmöte och om vad en berättelse kan förmedla

Ett författarmöte och om vad en berättelse kan förmedla

Jag läser för att bli underhållen. När en bok får mig att tappa tid och rum, när berättelsen slukar mig hel, det är den ultimata läsupplevelsen. Om berättelsen dessutom får mig att reflektera över saker och öppnar upp mina sinnen, då är det ytterligare en dimension som tillfredsställs. Jag skriver själv för att underhålla. För att jag hoppas kunna ge läsaren en magisk värld att slukas upp i. Men, jag är också medveten om att jag kan påverka genom hur jag väljer att skriva, t ex genom hur jag framställer mina karaktärer.

Jag och Ingrid är på Sara Bergmark Elfgrens signering av hennes nya bok Norra Latin. Vi frågar Sara vad hon tänker om att förmedla ett budskap och att underhålla.

Sara Bergmark Elfgren signerar på SF-bokhandeln. Foto: Ingrid Thulin

”Jag skriver mycket för att underhålla, men sen är det ju klart att mina värderingar lyser igenom. Men jag tror det kan vara lite farligt att sätta sig ner och skriva och tänka att nu ska jag skriva om den här viktiga frågan med det här budskapet. Jag ser det snarare som att jag gör mainstreamunderhållning. Det finns mycket mainstreamunderhållning som reproducerar trista stereotyper om och om igen och jag vill inte göra det. Om jag vill förmedla en känsla så är det att människor ska känna att de inte är ensamma med att känna som dom gör. Jag vill gärna skänka lite hopp.” svarar Sara.

Stereotyper pratas det om på de flesta skrivkurser. Och självklart vill jag inte heller att mina karaktärer ska ses som stereotyper. Jag vill t ex inte befästa könsroller som jag inte står för. Detta känns mer och mer viktigt, vilket visar sig i t ex metoo-rörelsen. Jag var nyligen på en Likarätts-konferens på arbetet, där budskap som när det ovana blir vant och variation är det normala satte enkla ord på hur vi kan förhålla oss till olikheter.

I teorin är detta glasklart, men när jag skriver smyger det sig ändå in stereotypa karaktärer ibland. Jag jobbar på detta, för jag vill att mina berättelser och karaktärer ska få läsaren att fundera över och ifrågasätta normer och samhällsstrukturer i den verkliga världen.

Något som slog mig nyligen var att jag valt en äldre, manlig mentor till min huvudkaraktär. Mentorn är en arketyp som ofta får spelas av just en klassisk Gandalf. Min mentor ska istället vara en kvinnlig karaktär. Det är sådana små val jag som författare kan välja att göra för att skapa världar som visar läsaren på vad som är möjligt. Om det budskapet gör en liten skillnad är jag nöjd. Främst vill jag trots allt underhålla mina framtida läsare.

P.S Började direkt läsa Norra Latin och gillar. Som  författare inspireras jag av Saras förmåga att skapa levande, trovärdiga och komplexa karaktärer. 

P.S 2 Stereotyp. En karaktär som är förenklad och klichéartad. Arketyp. En tidlös urtyp, som kommit ur våra berättartraditioner.

One thought on “Ett författarmöte och om vad en berättelse kan förmedla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *