Därför pratar alla om skrivprocessen

Därför pratar alla om skrivprocessen

Alla som skriver har sin egen skrivprocess. Och inget är rätt eller fel. Men det pratas om den. Mycket. För många vill ändra på den. Prova en annan metod som verkar funka så himla bra för skrivvännen. För det tar så lååång tid att skriva klart. Hur många utkast ska en fila på? (Jag är själv på utkast 6.)

Författarna Charlotte Cederlund, Anette Eggert och Elisabeth Östnäs samtalade om sina skrivprocesser en kväll på Poeten på hörnet. Mer om det.

Trion myntar begreppet ”ingenjörsmetoden”, som Charlotte praktiserar med stor framgång. Hon skrev trots allt del 2 i Idijärvitrilogin på åtta månader. Alla vi som har hållit på med samma manus i flera år inser hur snabbt jobbat det är. Metoden innebär att vara otroligt planerad, strukturerad och produktiv. Tänk detaljerad synops. Skrivdisciplin.

Jag kan inte planera mina böcker, säger Anette. Hennes karaktärer behöver få liv och ta egna beslut medans hon skriver. Det blir spännande då, när hon inte riktigt vet vad som kommer att hända. Kreativiteten försvinner helt enkelt med för mycket planerande. Själv behöver jag vara planerad för att kunna komma igång snabbt när jag sätter mig med datorn. Är jag inte det blir det mycket tankearbete och surfande.

Elisabeth gör en trendspaning utifrån egen erfarenhet av att skriva manus för ljudbok. Branschen går mot snabbare och mer planerade processer med fokus på produktion. Men dramaturgi och driv i berättandet är viktigt, precis som Ingrid skriver i Skam den som ger sig. Elisabeth pratar om ett nytt tänk kring dramaturgi som ska passa för ljudboksserier. Jag drar paralleller till hur manus för TV-serier skrivs. Berättelserna ska vara raka, tydliga och spännande med en dramaturgisk kurva för varje avsnitt och en för hela serien. Nya grepp testas. Ett exempel på det är de trailers som finns för Elisabeths böcker i serien Sagan om Turid. Du hittar dem på Youtube.

Charlotte Cederlund, Anette Eggert och Elisabeth Östnäs.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *