Bra dialog = mycket undertext

Bra dialog = mycket undertext

Vi är på kurs igen, jag och Ingrid, för att lära oss mer om hur vi skriver bra dialog. En tidig söndagsmorgon samlas vi på Tiny Lumberjacks lilla, mysiga café i Lund tillsammans med skribenter och filmmänniskor. Vi småpratar, häller upp kaffe och sätter oss runt det stora träbordet för att lyssna på Therese Ahlbeck som är regissör och manusförfattare.

Vid Tiny Lumberjacks café i Lund. Foto: Ingrid Thulin

Jag tycker verkligen om att skriva dialog och har mycket dialog i mina texter. Men det är inte enkelt att skriva bra dialog. Det går inte att skriva som folk pratar säger en del. Skriv som folk pratar, annars blir det uppstyltat, säger andra. Använd slang, använd inte slang. Ta bort allt onödigt som folk säger i verkligheten – koncentrera och korta ner.

Dialog som förs IRL är sällan om ett ämne, sällan helt uttalad och sällan rak, dvs att en person frågar – en annan svarar. En fråga besvaras ofta av en ny fråga. Folk som samtalar hoppar (logiskt eller helt ologiskt) mellan ämnen. Allt behöver inte heller uttalas för mycket förstås mellan raderna. För, som Therese säger ”Bra dialog belyser det som karaktärerna inte säger.” Med andra ord: använd UNDERTEXT!

Therese går igenom dialogens fyra grundfunktioner.

1. Dialog kan användas för att ge information. Jag använder ofta dialog till att berätta saker utan att behöva infodumpa i långa stycken, som blir tråkiga att läsa. Det gäller att passa sig bara, så att inte dialogen blir väldigt omfattande och tung när den ska förmedla information till läsaren eller till karaktärerna.

2. Dialog ska föra handlingen framåt. Det kan vara frestande att ha med dialog mellan karaktärer bara för att den är trevlig. Det ska du inte!

3. Dialog hjälper till att ge karaktärerna sin egen karaktär. Med andra ord, karaktärerna ska inte allihop prata på samma sätt. Detta kräver övning eftersom det lätt kan bli så att dina karaktärer har samma typ av språk eftersom det är du som skribent som skriver alla repliker.

4. Dialog ska ge uttryck för känslor och tankar. 

Under dagen har vi en skrivövning där vi ska skriva dialog och försöka använda grundfunktionerna. Vi paras ihop två och två och får spela upp dialogen mellan oss. Väldigt lärorikt! Det jag tar med mig från det är att repliker som ser bra ut på papper inte alltid flyter lika bra när de sägs. Så fortsättningsvis kommer jag prova att läsa mina dialoger högt här hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *