Bokomslag som lockar

Bokomslag som lockar

Jag står plötsligt med tre helt andra böcker i handen i bokhandeln istället för den jag tänkt köpa. Detta händer ganska ofta. Och inte helt sällan beroende på att jag faller för ett snyggt omslag. För ett bokomslag kan locka så mycket att jag måste se vad boken handlar om.

Jag träffar Kristina Hård när hon signerar sin nya bok Snösommar på SF-bokhandeln och passar på att prata lite om just omslag med henne. Snösommar är andra boken i en trilogi som började med Kleptomania och inför släppet har även första boken fått nytt omslag. Hur kommer ett omslag till? Hur mycket får författaren själv vara med i processen? Kristina berättar att omslaget på den första versionen av Kleptomania bestämdes till stor del av förlaget, medan hon själv varit mycket mer involverad i framtagandet av omslagen till omtrycket och bok två och tre (trean är inte utgiven än).

Förlagen arbetar förstås olika, men jag tänker att det skulle kännas hårt om mitt manus ges ut en dag och jag inte har något alls att säga till om när det gäller omslaget. För omslaget ger läsaren första intrycket av innehållet, precis som vi bedömer människor väldigt mycket utifrån första intrycket. Omslaget ska ge den rätta känslan och tala till den tänkta läsaren: kolla vad fin jag är, ta mig så lovar jag dig en häftig upplevelse!

Jag gillar omslagen på Kristinas böcker, särskilt färgtemat med det mörka/svarta på bok ett som symboliserar mörk skog och mystiska tjärnar, vitt på bok två för ett kallt och vinterbelägrat Sverige och rött för bok tre för kraschade luftskepp och eld. Kristina berättar att hon gav illustratören scener ur böckerna som inspiration. Hon hade Bauer-liknande bilder i tanken men illustratören gjorde en annan tolkning som hon gillade väldigt mycket. Och detta är så spännande. Att någon som läser det en skriver får andra bilder i huvudet och kanske tolkar skeenden på ett annat sätt. Det blir som att ens historia lever sitt liv i en mängd parallella universum.

Kristina Hård signerar på SF-bokhandeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *