Thank you for the music!

Thank you for the music!

Musiken är viktig för mig och har alltid varit en stor del av mitt liv. Kanske inte så konstigt då jag är uppväxt med musik av olika slag. Jag har bred musiksmak och beroende på humör väljer jag min musik med omsorg. Det började redan när jag yngre tonåring och gjorde vid mig på morgonen innan skolgång. Då kom min mamma ofta in till mig på mitt rum och lutade sig tillbaks i fåtöljen eller så halvlåg hon i sängen och pratade med mig om skola, vänner, läxor och annat. Hon var alltid intresserad och engagerad i mig och samtidigt som vi pratade strömmade tonerna av musik ut genom högtalarna. Speciellt förtjust var hon när jag spelade Enya.

Men lika viktig som musiken är för mig när jag tränar, lika viktig är den när jag skriver. Som spinning-instruktör har jag under årens lopp lagt hundratals timmar bakom ridån på att göra mina pass. Rätt låtar, rätt övergångar och snygga mixar. För mina kära deltagare märker min energi och min gnista när jag kör mina pass på gymmet. Gnistan får jag av såväl adrenalin som av musiken. Gnistan omvandlas till energi som jag skickar ut till deltagarna, och det jag skickar ut får jag tillbaka. Musiken är viktig. Är det ingen bra musik kommer jag inte igång själv, hur bra instruktören än må vara.

Samma sak gäller mitt skrivande. Jag har uppvärmningsmusik för att komma igång. Musik som triggar till äventyr, krig, kärlek eller för att få fram en sorgsen, melankolisk stämning. Men jag har även musik som är speciell för mina karaktärer. Musik som symboliserar vem dom är som personer, vidunder eller vad de än må vara. I mitt huvud pågår en film när jag skriver och scenerna förstärks av musik som tilltalar mig. Min nuvarande huvudperson har till och med en egen titellåt som jag älskar att lyssna på. Så när jag ska skriva en scen som utmärker henne som individ och person spelar jag den låten. Då ser jag henne framför mig. Känner in hennes inre personlighet och egenskaper. Det blir lätt för mig att ”fånga henne”.  Ska jag nämna några sådan karaktär i filmvärlden som jag misstänker har sina egna ledmotiv så är det Dolores Abernathy i Westworld eller Vanessa Ives i Penny Dreadful.  Det är exempel på två karaktärer som jag tycker är hur intressanta som helst.

Så vad är det då för musik som får mig att komma igång med skrivandet? För mig är det enkelt. Det finns hur mycket bra musik som helst, men jag är ett stort fan av ”Two Steps from Hell”. De är alltid med mig i lurarna. Jag har till och med gjort en hel spellista till mitt nästkommande projekt.

Om jag laddar för att gå på jobbintervju eller ska hålla i en utbildning eller har något annat möte av större karaktär framför mig, laddar jag gärna med lite ”Thunderstruck” – AC/DC eller något från Iron Maiden eller Volbeat.

Som ni förstår genomsyrar musiken mitt liv och jag älskar musik i alla dess former. För med musikens hjälp kan oanade äventyr ta plats – även när man minst anar det 🙂

Vad har ni för favoriter?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *