Skrivflow (eller marsipantårta)

Skrivflow (eller marsipantårta)

Flow. Det är ett magiskt, mytomspunnet begrepp. Något varje författare vill uppnå. HELA TIDEN. Men de flesta gör inte det så ofta, utan fortsätter enträget att sträva dit. Och plötsligt händer det. Flow uppstår. De stora frågan är då: HUR fick jag flow? HUR uppnår jag det igen? För flow i skrivandet är fantastiskt, obeskrivbart.

Jag fick flow idag. 1000 ord rann ur fingrarna och ner i tangenterna. Orden flödade fram på det vita bladet i datorn. Som att få njuta av en hel tårta själv. Känna den lena vaniljsmaken blanda sig med syrligt hallon och söt marsipan. Bara befinna sig i bubblan. (En ganska kass jämförelse, som kom till bara för att jag också haft kalas för två av mina tre söner och ätit just marsipantårta.)

Det går inte riktigt att beskriva det tillstånd som flow sätter en i. Bara de som skriver själva och har upplevt det kan förstå. Flow kan förstås upplevas i andra sammanhang också. Jag tänker att det är samma känsla när en illustratör slukas av sin bild och pennan börjar rita av sig själv. Du bara vet precis hur linjerna ska dras. Tid upphör att existera. Så är det med flow i skrivandet också. Scenen spelas upp av sig själv och du ser varenda detalj. Du ser dina karaktärer interagera med varandra utan att du själv funderat ut vad som ska hända. Deras dialog kommer som om du ser dem på film. De ligger helt enkelt steget före och visar vägen som berättelsen ska ta. Och skriver du fel så reagerar de direkt. Scenen blir fel. Dialogen känns inte rätt. Som författare deletar du orden du precis skrev. Och studerar dina karaktärer för att se hur det ska berättas. De kommer att visa dig, och när det blir rätt känns det självklart. Något annat sätt att berätta din historia på finns inte.

Jag vet inte varför flow kommer eller när det ska komma. Lika plötsligt som det uppstår, lika snabbt brukar det försvinna. Ibland hjälper det att ha ett frö till scenen innan jag skriver den. Det kan komma när jag skriver en scen som jag gått och längtat efter att skriva. Eller en scen som känns väldigt rolig eller utmanande att skriva. Ibland kommer flow efter någon timmes slitande med orden, när allt känns som sirap och jag trugar fram varje mening. Ibland inspirerar musiken jag lyssnar på genom att få mig i rätt känsloläge.

Men det spelar ingen roll, för jag vet att förr eller senare, så kommer det igen. Flow. Och det är lika uppslukande varje gång det händer.

2 thoughts on “Skrivflow (eller marsipantårta)

  1. Flow är verkligen, som du skriver, en fantastisk känsla. Och en fantastisk upplevelse! Att bara fokusera på texten, inget stör för man är så inne i sin text. Brandlarmet skulle nästan kunna gå utan att jag märker det när jag är i ett skrivflow (fast hoppas inte det gör det, det är såklart inte bra).

    1. Eller hur?! Bästa känslan! Önskar bara att jag kunde hamna i flow oftare än vad jag gör. Handlar nog delvis om att vara helt fokuserad på skrivandet och inte splittrad av mobilen, familjen och annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *