Skrivcirkeln – din kosegruppa

Skrivcirkeln – din kosegruppa

Att vara ensam i sitt skrivande är inte bra i längden. Även den mest introverte behöver likasinnade att prata skrivande, läsande, idéer och metoder med. Att vara med i en skrivcirkel är därför nästan en nödvändighet.

Förr visste ingen om att jag skrev, för jag gjorde det i hemlighet. Jag började skriva för att jag inte kunde låta bli. För att historien pockade på att bli skriven. Men jag var inte redo att prata med andra om skrivandet. Det var då.

Ganska länge skruvade jag på mig när någon presenterar mig som ”hon som skriver”. Skrivcirkeln blev en oas där vi nästan bara pratade om skrivandet. Att ha ett förlagskontrakt i ryggen gör ännu större skillnad. Även om jag har blivit mer och mer bekväm i att prata om mitt skrivande, så är det i och med avtalet som jag har börjat smaka på ordet författare. Fast jag måste erkänna att jag nästan rodnar när vännerna kallar mig det.

Något som händer när en omges av andra som skriver är att det ger massor av inspiration och stöd i skrivprocessen. Att lämna ut sina texter för respons är nästa steg. Din text kan utvecklas mycket med hjälp av att andra ögon ser den utifrån sin föreställningsvärld. Vad funkar och vad funkar inte? Vad är trovärdigt? Lyckas du berätta på ett sätt så att läsaren förstår historien? Flyter texten och ger dialogen mening och driv till handlingen?

Skrivcirkeln Ellefolket bildades efter min första skrivkurs för nästan sex år sedan. Cirkeln har fått mig att skriva mer och har utvecklat mitt skrivande genom den respons jag har fått på mina texter. Den har varit en trygg grupp där jag kunnat lämna ut mina texter, läsa andras texter och lära mig om skrivandet. En grupp där vi har myst, skrattat, nördat, ältat. Och fikat. Även om cirkeln just nu ligger och slumrar lite, så finns den kvar och vi är några stycken som har skrivträffar och ger varandra respons. Skrivcirkeln har helt enkelt varit min kosegruppa.

P.S Nu när SKAM är slut är det maratontittning av GoT som gäller. Omöjligt uppdrag att se om alla säsonger innan 17 juli?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *