Redigering med redaktör

Redigering med redaktör

Planerar du att redigera manus under julledigheten? Om svaret är ja så kommer här lite tips från min redigeringshöst tillsammans med redaktören på mitt förlag.

Jag har svurit och suckat många gånger denna höst. Jag har också varit så tacksam för det enorma jobb redaktören har gjort med mitt manus. Det är tajtare, har bättre tempo och har fått ett språkligt lyft. Vad är det då hon har gjort med manuset?

IMG_3157

Redigeringen startade med att jag fick manuset med alla ändringsförslag från redaktören i oktober. Jag fick det både i papper och digitalt för att jag tycker det är enklare att läsa i pappersform och vill redigera digitalt. Saker som redaktören föreslog till mig var t. ex. att

  • byta ut ord som överanvänds (jag fick rensa bort en hel del ”fixerade” och ”frasade”)
  • korta ner vissa scener för att de upplevdes som för långsamma i tempo eller för detaljerade (målgruppen för boken är 9-12, så visst tempo behövs).
  • sätta namnstandard (i mitt fall gällde det t. ex. fiktiva platser, namn på skrifter, namn på fiktiva högtider)
  • göra grammatiska ändringar utifrån redaktörens markeringar och kommentarer
  • dra ner på adjektiven
  • förtydliga vem som säger vad i dialoger
  • göra texten tydligare när något var ologiskt eller svårt att förstå som läsare

Efter den första, stora redigeringen har jag läst hela manuset flera gånger och redaktören likaså. Det har inneburit många korta deadlines. I varje genomläsning har jag hittat nya saker att redigera och fått nya redigeringskommentarer från redaktören. I sista vändan var det korrekturläsning. Och trots alla gånger jag läst mitt eget manus hittade jag ett par saker i sista genomläsningen som jag var tvungen att ändra för att de inte stämde med andra scener jag skrivit. En lite skrämmande upplevelse som gör mig nervös över att jag missat saker när manuset går till tryck.

Det som har varit fantastiskt är den tid redaktören har lagt och låtit mig få för att redigera. Det har gjort manuset så mycket bättre! Det har varit tidskrävande och trots att jag tog tjänstledigt en vecka för att redigera så har jag lagt måååånga kvällar och helger på manuset.

Manuset är nu färdigredigerat och går till tryckning innan jul. Så julhelgen ska jag ägna till att skriva på uppföljaren till Skuggan – Drakberidaren bok 1.

P:S Boken släpps hos Rabén & Sjögren i mars 2019! Vill du följa mig och mitt skrivande så finns jag på Instagram och gästbloggar på justwannahavefun.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *