Hur får jag till en bra plot?

Hur får jag till en bra plot?

Det är en bra fråga som jag tror många som skriver brottas med. Kanske skriver du utifrån karaktärerna eller en viss miljö. Eller så börjar allt med en fantastisk scen och sedan kommer du inte vidare, för det finns ingen PLOT. Vad är då en bra plot?

Porträttbild på Julie Andem i blont axellångt hår
Julie Andem. Foto: NRK

”Vi måste gå en manuskurs!” messar Ingrid och länkar till en endagskurs där en ska lära sig skriva en fantastisk scen och en bra, ja just det, PLOT. Låter perfekt. Vi kan lära oss vad en bra plot är. Och jag tänker direkt att jag vill kunna skriva som Julie Andem, precis som tusentals andra SKAM-nördar vill just nu. Jag menar, vem vill inte skriva en ny SKAM? Fast i bokform då. För Andem är suverän på att skriva karaktärer och dialog. Och sjukt bra plot. Allt hänger ihop, hon överraskar hela tiden med nya vändningar och hon planterar saker i händelser eller dialog som senare får stor betydelse.

Samma saker är viktiga när du skriver ett bokmanus. För att driva handlingen framåt och fånga läsaren behövs konflikter, intrig och oväntade vändningar. Jag tänker mycket på just dessa saker. Jag vill att läsaren ska bli överraskad när hen läser. Jag vill inte att mina karaktärer är svarta eller vita, onda eller goda utan nyanserade i hela färgskalan. Precis som Andem lyckas få sina karaktärer att vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *