Gräv där du står!

Gräv där du står!

Du blir ingen Zlatan utan uppvärmning och träning! Att bara sätta sig ner och tro att idéerna ska avlösa varandra och inspirationen ska infinna sig stämmer inte riktigt. Inte i min vardag i alla fall. En av fördelarna med att gå utbildning i skrivande handlar också om uppvärmning. Att få ur sig det som är mindre bra i början innan man kan börja arbeta på allvar med det som faktiskt kan bli riktigt bra.

Karin Tidbeck liknade uppvärmningen vid en en senapsflaska. Du vet att du måste skaka den och först kommer det ut en mindre god sörja där senapen är blandad med vatten som smakar blask. När det är gjort kan du börja leka med ord och sätta klockan på exempelvis tre minuter. Gräva i en hög med lappar där det står olika ord. När du valt ditt ord så har du tre minuter att skriva ner en kort sekvens eller situation/händelse. Strunta i grammatik och stavning. Skriv utan uppehåll och var tillåtande och acceptera varje infall, hur ologisk den än kan kännas. Du kan också använda bilder. Mörka, ödesmättande eller kanske storslagna landskap som hänför. Skriv ner kort vad du ser och vad du känner.

Det gäller att hitta sin egen uppvärmning och sitt eget sätt. Stephen King förespråkar i sin bok Att skriva att schemalägga sin skrivtid, vilket är lättare sagt än gjort om man är småbarnsförälder men han har en poäng. När det finns tid inplanerad och förutsättningar är skapade (vilket också är kritiskt) så blir det gjort.

För egen del handlar det också om att prioritera i vardagen och välja vad man vill lägga sin tid på. Är ditt ordinarie jobb så krävande att din energi försvinner där? Har du för många fritidsaktiviteter i omlopp som slukar din fritid? Kanske umgängeskretsen är för stor och tar för mycket tid? En sak vet jag, ju mer jag tränar på en aktivitet desto bättre blir jag. Och bäst är om jag älskar det jag gör.

Bildresultat för Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get the work done

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *