Författardrömmar: att skriva på café

Författardrömmar: att skriva på café

Jag måste erkänna att jag emellanåt faller in i den romantiska bilden av författaren. Den där bilden där jag ser mig själv sitta med blicken ut över karga berghällar och hav samtidigt som jag dricker ett glas vin och tänker på vad som ska hända med mina karaktärer. Eller bilden där jag sitter på mitt stammisställe, drickandes baljor med krämig latte eller rooibos och skriver i timtal, uppslukad av min berättelse. Och personalen kommer med nya baljor kaffe och undrar hur det går med boken.

I verkligheten är det inte så särskilt ofta. Jag sitter mest hemma i min fåtölj och skriver. Jag har inget stammisställe och ingen havsutsikt heller. Dessutom är det inte alltid jag har massor med energi eller skaparlust när jag börjar skriva. För skrivandet kan vara hårt, krävande, tidsödande och… och samtidigt alldeles fantastiskt när jag kommer in i det. När scenerna trillar in på löpande band och mina karaktärer börjar agera själva. Det är svårt att beskriva, men det är det tillståndet jag strävar efter hela tiden. Flow. Bättre kan det inte sägas. Och mellan mina flow-tillfällen så skriver jag ändå, men med mer ansträngning, mer tankemöda.

Flera författare jag följer på sociala medier tycker också om att lägga ut bilder där de sitter och skriver på café eller med utsikt över havet eller kanske hustaken i London. Och varje gång jag ser en sådan bild så blir jag glad och inspirerad. Det är en speciell känsla att sätta sig vid bordet på ett café där du vet att en författare har suttit och skrivit. Jag blir som ett barn när jag går in på Elephant House i Edinburgh, köper en kanna kaffe och sätter mig vid ett av borden vid fönstret, där jag har utsikt över borgen. Samma utsikt som Rowlings hade när hon ibland satt här och skrev de första Harry Potter-böckerna.

Idag lever jag författardrömmen. Jag och Ingrid sitter på café, med baljor med te och skriver. Och jag småler, för hur det än är, så finns den där romantiska bilden av författarlivet inne i mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *