Den gyllene regeln: Läs och skriv

Den gyllene regeln: Läs och skriv

Skrivlärare säger det. Folk som skriver säger det (oftast). Det står i artiklar i tidskrifter som handlar om att skriva. Jag pratar om den gyllene regeln: att läsa enormt mycket och att skriva enormt mycket, för det är så en lär sig hantverket.

Sommarläsning

Jag fick höra precis detta från min förläggare ganska så nyligen. Faktiskt på första träffen jag hade med henne. Så det är tydligen helt sant. Och ja, jag har en förläggare på ett förlag sedan ett par veckor. Den resan, Resan till utgivning, kommer jag snart skriva om på bloggen!

Jag läser väldigt mycket och har alltid en enorm hög med böcker som väntar på mig. Det är något tillfredsställande med det, att kunna inspektera sina böcker, sukta efter att få läsa dem och längta tills nästa del i en serie kommer ut. Och det ger mig massor av inspiration att läsa. Jag hittar små saker som jag kan spinna vidare på, min fantasi får fart och det poppar upp helt nya idéer, jag kommer på hur jag inte vill att det ska vara i världen jag skapat. Till exempel så har jag läst flera böcker där drakarna pratar. Det känns helt fel i min värld, så där visste jag tidigt att mina drakar inte skulle kunna prata.

Kanske behövs ett visst uns av talang, eller fallenhet för att skriva, men väldigt mycket går också att lära sig. Jag har lärt mig oerhört mycket på de skrivkurser jag gått. Men, det som gjort att jag utvecklats i mitt skrivande är också att jag har skrivit stora mängder text. Och med stora mängder menar jag många noveller och tre romanmanus. Det finns en viss logik i att det är först med mitt tredje manusförsök som jag lyckats få ett förlag intresserat.

Det är också först med tredje manuset som jag har börjat komma i närheten av ”min egen röst”. Och det är nu som manusidén var tillräckligt stark och jag hade förmågan att skriva en berättelse med en dramaturgisk kurva som funkar.

Så mitt budskap till dig som vill skriva och som vill bli utgiven, är: Läs så mycket du hinner och skriv så mycket du orkar!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *