De färgglada rutornas välsignelse

De färgglada rutornas välsignelse

På en skrivarkurs med Karin Tidbeck pratade Karin om hur 5-årsplanen hjälpt henne att visualisera vad hon ville uppnå och hur hon skulle nå dit. Hennes bild inspirerade mig och inte långt efter kursens slut gjorde jag en egen 5-årsplan. Det var i januari 2016.

Jag följer fortfarande planen och pratar gärna om hur bra det är att ha den. Propagerar, skulle kanske Ingrid säga. Hennes skrivprocess är väldigt olik min, vilket hon skriver om i De färgglada rutornas förbannelse. Jag säger snarare De färgglada rutornas välsignelse. För jag blir ju glad som ett barn när jag får fylla en ruta med grönt, eftersom det betyder att något är färdigt. Men det är också så att jag behöver ha en plan som jag kan checka av efter hand för att jag ska orka vara uthållig. För att jag ska bli klar. För hur det än är, så är det bra mycket roligare att börja nya skrivprojekt, än att traggla sig igenom alla utkast och bli färdig med ett.

En aktivitet i planen kan vara att göra karaktärsbeskrivningar, att skriva ett visst antal ord eller att få en refusering. Det sista kan låta kontraproduktivt, men tänk så här: för att få en refusering måste du skriva klart en text och skicka den till ett förlag. Jag må vara cynisk, men att bli refuserad är enligt mig en del av vägen mot att bli författare, för det är en lång väg att vandra för de flesta av oss och vägen är ofta kantad av många refuseringar.

Det jag däremot tar fasta på i Ingrids inlägg är vilken vision jag vill nå. När jag skrev planen var visionen att få ge ut böcker och att kunna skriva på deltid. Men tänker jag efter är visionen bredare än så. Det jag verkligen vill uppnå är inte bara att hålla min bok i handen utan att ha ett liv där skrivande och allt som hör ihop med skrivande finns och kan ta mer plats än det gjort tidigare.

Karins tips på vad som kan tas med i en 5-årsplan är t. ex:

  • Skapa kalender för ditt skrivandet och lägg in deadlines
  • Skapa nätverk med andra skrivande personer
  • Skicka manus till förlag
  • Få personlig refus
  • Få manus antaget av förlag
  • Ha en releasfest

En annan sak som hon sa är att en ska lägga in belöningar när en har uppnått ett delmål. Det har jag tagit fasta på. När jag skrev manuset till boken som ska ges ut så gjorde jag ett skrivschema där jag satte upp ett antal ord som jag skulle skriva varje vecka. Varje gång jag ”nollade”, d.v.s. nådde 40 000 ord, 50 000 ord o.s.v. så firade jag. Det behövde inte vara något stort utan kunde vara att gå till SF-bokhandeln och köpa ett par efterlängtade böcker.

Hur du än väljer att göra, 5-årsplan eller inte, så tror jag på att ha en tydlig vision och målmedvetet göra saker som kan föra dig dit. Och, kanske viktigast av allt, visonen ska vara din egen – det du verkligen vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *