Att börja skriva. Igen. Och igen.

Att börja skriva. Igen. Och igen.

Det har gått två månader sedan jag skrev. Tillräckligt lång tid för att det ska kännas som om jag har glömt hur jag gjorde. Manuset jag skrivit avtal för ligger i en tjock pappershög här hemma. Hur kunde jag få ihop det? Och så den stora frågan – hur gör jag det igen?

Ingrid skriver om skrivångest. Och om ångesten som kommer smygande när det en skriver inte stämmer överens med scenerna i huvudet. När orden inte räcker till för att beskriva känslorna, stämningen, ljuset, ljuden, dofterna du vill förmedla. De där stunderna när du undrar varför du försöker skriva alls. Men, det är då du måste tänka att du har en dipp. Förmågan finns där. Du kan skriva. Och blir det inte bra första gången, så skriv ändå. Du kan skriva om. Och skriva om igen om det behövs. Är det något jag har lärt mig den hårda vägen så är det att inte ge upp. Fortsätt skriv! Det är ditt nya mantra.

Jag har hört hur andra författare får ”andra boken- ångest”. Så illa är det inte för mig. (Än.) Förutom ett visst tvivel på att lyckas få ihop ett helt manus igen, så känner jag en enorm pepp att sätta igång med bok 2. Energin finns där. Karaktärerna har börjat pocka på. De dyker upp i huvudet när jag är ute och går, med musik i öronen.

Häromkvällen var jag redo att börja. Att skriva de allra första orden på ett manus är härligt och samtidigt lite skrämmande. Jag var förberedd. Hade börjat spåna på ett synopsis och fått två-tre tydliga scener i huvudet. När jag satte mig med datorn i knäet så blev det ett par meningar. Sen tog det stopp. Jag satt en hel kväll och skrev kanske 100 ord. Det är som om jag måste öva upp förmågan att skriva igen. Men. Känslan jag fick av att skriva, efter två månaders uppehåll, var fantastisk. Nästan berusande. Och så bekräftande. Skriva är ju det jag vill göra. Det spelar ingen roll hur mycket ångest och frustration det föder. Jag måste skriva. Känner du likadant, fortsätt skriv!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *