Allt är skam

Allt är skam

Skam var det ja.

I mitt förra inlägg skrev jag att det bara finns en skam i skrivandet. Nå, nu hävdar jag motsatsen, så häng med:

ALLT SKRIVANDE ÄR SKAM.

– Skam är en kompass för när det du skriver kommer att beröra, sa artisten och låtskrivaren Cecilia Nordlund när jag lyssnade på henne vid Brown bag lunches på Skissernas museum i tisdags. Cecilia Nordlund intervjuades av Paola Pellettieri i ett flödande samtal om kreativitet som fick det att låta så självklart.

(Och nu ska jag försöka få det att låta som att det var det jag menade hela tiden. Och det var det ju. För det är utanför ens comfort zone allt händer. När skammen över att blotta sig, att skriva dåligt, att vara pretentiös sätter in, då blir det ofta texter som berör.)

Cecilia Nordlund och Paola Pellettieri sitter i varsin stol.
Cecilia Nordlund och Paola Pellettieri på Skissernas muséum i tisdags. Foto: Ingrid Thulin

– Nu blir det lite flummigt, men vi har ett kollektivt medvetande. Det handlar om att öppna upp för det. Fånga det. Vara en kanal, säger Cecilia Nordlund vid samtalet på Skissernas.

– Hur gör du det? undrar Paola Pellettieri.

– Genom att göra det till en vana. Att skriva samma tid varje dag. Hellre fem minuter än inget alls.

– Kommer du ihåg vad du gjorde när du fick en av dina bästa idéer?

– Det är ganska osexigt också. Man bara sitter kvar på pianostolen eller skrivstolen och går inte därifrån. Odlar rumpfinnar. Ger inte upp. Spika fast sig helt enkelt. Så jag satt nog där fastspikad med fett hår och var sur och trött, och så gjorde jag något.

– Det behöver inte ta lång tid. Det kan ta en kvart. Min regel är att försöka skriva lite varje dag. Kanske en kvart. Sedan kan man koka kaffe och kolla mobilen.

– Vara lagom snäll och lagom hård mot sig själv? 

– Ja, och inte glömma att leka och ha andra att leka ihop med, säger Cecilia Nordlund.”

Jag går från Skissernas och ler brett. SKAM* och lek. Värre kan man ha det!

Fakta:

Cecilia Nordlund är artist, låtskrivare och låtskrivarpedagog. Hon är lärare på Malmö musikhögskola och grundade Popkollo Malmö 2007. Under 90-talet spelade hon i Souls och startade senare bandet Sunshine Rabbits. Cecila Nordlund och Fullmånen från helvetet! heter senaste projektet.

Brown bag lunches är en samtalsserie om kreativa processer på Skissernas muséum i Lund. Varannan tisdag möter samtalsledaren Paola Pellettieri skapande människor inom olika fält. Paola Pellettieri studerar sedan 2014 vid Lunds universitets författarskola. Hon har bakgrund som kreatör i reklambranschen, samt som manusförfattare för film och tv.

*På lördag har SKAM säsong fyra premiär på SVT Play. Då blir det mer SKAM – tv-serien, här på bloggen. Glad påsk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *